Cabernet Sauvignon

Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!

Cabernet Sauvignon serveras tillsammans med en Pasta Vongole.

Cabernet Sauvignon – en kraftfull och omtyckt blå druva

Cabernet Sauvignon är en blå vindruva som har sitt ursprung i Bordeaux i Frankrike. Druvan är resultatet av en korsning mellan Cabernet Franc och Sauvignon Blanc och har funnits sedan 1600-talet. Vinrankorna trivs i de flesta klimat vilket gör att Cabernet Sauvignon odlas i många länder runtom i världen, till exempel i Kalifornien, Australien och Chile.

Cabernet Sauvignon ger ett kraftfullt vin med en djup färg och en definierad syra och strävhet. Smaken av vinet varierar beroende på var den odlas och hur den framställs. De franska vinerna har ofta toner av cassis, tobak och lakrits medan de kaliforniska vinerna har en mer fruktig smak med inslag av björnbär och plommon.

Det är viktigt att välja rätt mat till druvan för att få ut det bästa av smaken. Druvan passar bäst ihop med kraftiga maträtter som en fin marmorerad köttbit, en Boeuf Bourguignon eller en krämig gratäng. Detta beror på att de kraftiga maträtterna balanserar upp Cabernet Sauvignons höga tanniner och syra.

Men denna druva passar inte bara till kötträtter, utan kan också kombineras med rätter som innehåller till exempel svamp eller aubergine. Till exempel kan en smakrik lasagne eller en fylld portabellosvamp vara en utmärkt matchning.

Cabernet Sauvignonvinerna kan vara ganska dyra, särskilt de från Bordeaux. Men det finns också mer prisvärda alternativ från andra delar av världen. Även om druvan är populär och många viner på marknaden bär dess namn, skiljer sig smaken och kvaliteten åt. Det kan vara värt att prova sig fram för att hitta de Cabernet Sauvignonvinerna som passar just dig och dina maträtter bäst.

Den ger ett härligt kraftigt vin som med sin definierade syra och strävhet känns igen av många. Du matchar Cabernet Sauvignon bäst med en kraftig maträtt så som en fin marmorerad köttbit, en Beouf Bourguignon eller kanske en krämig gratäng. Avstå att servera druvan med en lätt lunch, kraftiga maträtter ska det vara för att lyfta denna druva till Gastrómania!

Matcha gärna med:
• Marmorerat kött
• Rustika grytor så som Beouf Bourguignon
• Gräddiga pastarätter
• Gratänger

Det perfekta glaset för servering av Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon, 2-pack
Druvspecifikt vinglas för Cabernet/Merlot från Riedels serie Veloce.

Riedels vinglas för Cabernet/Merlot har en stor, hög kupa med förhållandevis vid öppning. Kupans form förhöjer upplevelsen av vinet genom att mildra strävheten och dämpa den mest aggressiva syran. Det gör att fruktsötman träder fram och vinet får en rundare och fylligare smak. 

Fler vinglas från Riedel

Läs mer om vin & mat

Nima Ramezankhani Vinexpert

Upptäck en värld av vin med Nima Ramezankhani

Utforska vinets kultur och lär dig hur man bäst kan kombinera vin med mat. Med Nimas passion och expertis vid din sida finns det ingen gräns för hur mycket du kan upptäcka i vinets fascinerande värld.

Välkomponerade vin- & matupplevelser i fokus

Vad ska du servera med en mustig Zinfandel? Till en smörig Chardonnay, somrig Rosé eller en frisk Champagne? Vi ger dig tips på hur du matchar rätt maträtt till rätt vin!

Sauternes

Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en grön druva med ursprung i Loiredalen i Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.

Rosévin

”Rosévin funkar till allt, men passar till inget” hette det förr. Nu vet vi bättre! Rosé är ett fantastiskt matvin och ibland det enda rätta att ha i glaset.

Chardonnay

Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.

Cabernet Sauvignon

Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!

Champagne

Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.

Riesling

Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat? 

Zinfandel

Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.