Champagne

Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.

Champagne serveras tillsammans med en chèvresallad.

Champagne – ett mångsidigt vin för maten

Världens mest omtalade mousserande vin, Champagne. Detta brödiga, torra och friska vin framställs av de klassiska druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Då bubblorna oftast dricks som en välkomstdrink eller aperitif, så missar vi tyvärr ofta att Champagne är utomordentligt matvänligt vin som kan paras ihop med smaker som sälta och syra, men också feta maträtter och umami. För att ge Champagnen de bästa förutsättningarna så ska den inte paras ihop med rött kött eller med en söt dessert, då kan den nämligen uppfattas som syrlig.

Champagne är inte bara ett vin för festliga tillfällen eller som en inledande dryck. Det är också en utmärkt följeslagare till maten. Med sin balanserade syra och mineralitet passar Champagne utmärkt ihop med maträtter som innehåller sälta och umami.

Fisk- och skaldjursrätter är klassiska matchningar med Champagne. Till exempel, ostron och räkor går utmärkt ihop med det torra och friska vinet. En annan bra matchning är att para ihop Champagne med sallader som innehåller fetaost eller andra starka ostar, då syran i vinet balanserar fetman i osten.

När det gäller varma rätter så passar Champagne utmärkt ihop med lättare rätter såsom ljust kött, grönsaker och fisk. Grönsaker som sparris och kronärtskocka kan vara svåra att matcha med vin, men med detta vin fungerar det utmärkt. Den friska syran i Champagne skär igenom bitterheten i grönsakerna och framhäver deras naturliga smaker.

Däremot bör man undvika att para ihop Champagneviner med rött kött eller söta desserter då det kan leda till att vinet upplevs som för syrligt. Vid val av vinproducent är det viktigt att tänka på vilken typ av maträtt som ska serveras för att hitta den bästa matchningen.

Sammanfattningsvis är detta ett mångsidigt vin som passar utmärkt ihop med mat. Det är inte bara en aperitif utan också en utmärkt följeslagare till en rad olika rätter och smaker.

Matcha med:
• Toast Skagen (och andra rätter med skaldjur eller löjrom)
• Ostron
• Färskost & getost
• Krämiga såser
• Fet fisk & fläskkött (mogen champagne med välsmakande brödtoner)

Det perfekta glaset för servering av Champagne

Champagne, 2-pack
Druvspecifikt vinglas för Champagne från Riedels serie Veritas.

Glaset framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Kupan är spetsig nertill, vilket gör att det bildas en ström av bubblor inuti glaset som nästan liknar en pelare. Denna formation är inte bara vacker att se på utan gör också att champagnens ”liv” förlängs. Kupans vida mittparti lyfter aromerna i drycken och den avsmalnande öppningen koncentrerar i sin tur doften till näsan. Öppningen styr även drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större.

Fler vinglas från Riedel

Läs mer om vin & mat

Nima Ramezankhani Vinexpert

Upptäck en värld av vin med Nima Ramezankhani

Utforska vinets kultur och lär dig hur man bäst kan kombinera vin med mat. Med Nimas passion och expertis vid din sida finns det ingen gräns för hur mycket du kan upptäcka i vinets fascinerande värld.

Välkomponerade vin- & matupplevelser i fokus

Vad ska du servera med en mustig Zinfandel? Till en smörig Chardonnay, somrig Rosé eller en frisk Champagne? Vi ger dig tips på hur du matchar rätt maträtt till rätt vin!

Sauternes

Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en grön druva med ursprung i Loiredalen i Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.

Rosévin

”Rosévin funkar till allt, men passar till inget” hette det förr. Nu vet vi bättre! Rosé är ett fantastiskt matvin och ibland det enda rätta att ha i glaset.

Chardonnay

Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.

Cabernet Sauvignon

Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!

Champagne

Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.

Riesling

Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat? 

Zinfandel

Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.