Chardonnay
Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.
Upptäck mångsidigheten hos världens mest odlade gröna druva – Chardonnay
Chardonnay är en grönskande vindruva som odlas i hela världen. Den odlas i olika klimat och jordtyper, vilket bidrar till dess mångsidighet. Chardonnay har fått en negativ rykte på grund av överanvändning av ekfat i produktionen som ibland kan leda till tunga och överväldigande viner, men det finns också många subtila och balanserade chardonnayviner som är mycket uppskattade av vinälskare.
Chardonnayvin från Chablis i Frankrike är ett bra exempel på ett lättare och mer friskt chardonnayvin. Chablisvinerna är oftast oparfymerade och krispiga, med en hög syrahalt och en tydlig mineralisk karaktär. Dessa viner har ofta toner av gröna äpplen, citron och grapefrukt, och de passar bra ihop med lättare maträtter som fisk, skaldjur och sallader. Chardonnayvin från andra områden som exempelvis Nya Zeeland och Australien har också en frisk och fruktig stil.
Fatlagrad chardonnayvin har en rikare och mer fyllig karaktär. Fatlagringen kan ge smak av vanilj, karamell, smör och rostad ek. Dessa viner är ofta mer komplexa och passar bra till mer fylliga maträtter, exempelvis smöriga eller gräddiga såser, rökta rätter och till och med grillat kött.
Utöver fatlagring används ofta malolaktisk jäsning för att mjuka upp syran i chardonnayvin. Detta process resulterar i en rundare och mjukare smakprofil, vilket är en vanlig teknik som används vid framställning av chardonnayvin i Kalifornien.
Sammanfattningsvis är chardonnay en mycket mångsidig druva som kan producera viner med en mängd olika stilar och smaker. Friska och mineraliska chardonnayviner är perfekta för lätta maträtter medan fatlagrade chardonnayviner passar bättre till mer fylliga maträtter. Chardonnay är fortfarande den mest odlade gröna vindruvan i världen, och dess popularitet visar inga tecken på att minska i närtid.
Matcha med:
• Ostron & skaldjur
• Fiskrätter, gärna med citron
• Vitmögelost (fatlagrad)
• Kyckling & fläsk (fatlagrad)
• Krämiga såser (fatlagrad)
Det perfekta glaset för en fatlagrad Chardonnay
Fler vinglas från Riedel
Läs mer om vin & mat
Upptäck en värld av vin med Nima Ramezankhani
Utforska vinets kultur och lär dig hur man bäst kan kombinera vin med mat. Med Nimas passion och expertis vid din sida finns det ingen gräns för hur mycket du kan upptäcka i vinets fascinerande värld.
Välkomponerade vin- & matupplevelser i fokus
Vad ska du servera med en mustig Zinfandel? Till en smörig Chardonnay, somrig Rosé eller en frisk Champagne? Vi ger dig tips på hur du matchar rätt maträtt till rätt vin!
Sauternes
Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc är en grön druva med ursprung i Loiredalen i Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.
Rosévin
”Rosévin funkar till allt, men passar till inget” hette det förr. Nu vet vi bättre! Rosé är ett fantastiskt matvin och ibland det enda rätta att ha i glaset.
Chardonnay
Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.
Cabernet Sauvignon
Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!
Champagne
Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.
Riesling
Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat?
Zinfandel
Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.
Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.