Knivskola med Gibrand – Skalkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Skalkniven

Den allra minsta kniven i kockens arsenal är ofta skalkniven, skalknivarna i Gastrómas sortiment finns i varierande storlekar från 60 mm till 90 mm. Ett kort, rakt blad med en rak egg är karaktäristiskt för skalkniven. Den mycket vassa spetsen gör det möjligt att använda kniven med stor precision även när du hanterar små råvaror i detalj.

Skalkniven från Global.

Utmärkt både i köket och i baren

Kniven gör sig utmärkt både i köket och i baren. Du får ett fint grepp om handtaget när du skär vitlök, lök eller små chilifrukter. Även tournerkniven landar under kategorin skalknivar, skillnaden är att tournerkniven har en rundad egg, den rundade eggen gör sig speciellt bra när du vill skära runda råvaror så som potatis, citrus och rödbetor.

Skalkniven är en viktig del av varje köksknivarsenal och är oumbärlig vid matlagning. Skalkniven är en liten kniv med ett kort blad och smalt handtag. Dess huvudsakliga användning är att skala och rensa grönsaker och frukter, men den kan också användas för att skära mindre råvaror, göra dekorativa snitt och till och med för att skiva kött och fisk.

Tack vare sitt smala och lätthanterliga handtag är skalkniven perfekt för finbearbetning av grönsaker och frukter. Det ger också en stor precision när du vill göra tunna skivor eller små snitt. Skalkniven används ofta när man arbetar med råvaror som vitlök, lök eller små chilifrukter, eftersom den är lätt att manövrera och ger ett fint grepp.

Tournerkniven

En annan variant av skalkniven är tournerkniven, som har en rundad egg. Tournerkniven används för att skära runda råvaror som potatis, citrus och rödbetor. Den rundade eggen gör det också möjligt att skära tunna skivor med en lätt böjning för att ge en dekorativ effekt.

Oavsett om du är en professionell kock eller bara lagar mat hemma, så kommer en skalkniv och tournerkniv i din knivsamling väl till pass. De är oumbärliga verktyg för att skala och rensa grönsaker och frukter, samt för att utföra andra finbearbetningsmoment. Med rätt skalkniv och tournerkniv kan du effektivisera din matlagning och ta dina rätter till en helt ny nivå.

Skalknivar

Läs mer om knivar

Tamahagane tillverkning bilder från fabriken i Japan.

Tamahagane-stål: Hemligheten bakom de finaste japanska knivarna

Tamahagane är en typ av ädelt stål som har använts i århundraden för att skapa de finaste japanska svärden och knivar. Stålet tillverkas på ett traditionellt japanskt sätt och är känt för sin mytomspunna kvalitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka Tamahaganes historia, tillverkningsprocess och vad som gör stålet så speciellt.

Knivskola med Gibrand – Kockkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Brödkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Skalkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Filékniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Specialknivar

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.