Knivskola med Gibrand – Specialknivar

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Specialknivar

Ibland krävs det specialknivar för att få jobbet gjort på bästa sätt, i vårt sortiment finns det knivar för varje ändamål. Slaktknivar för hantering av rejäla köttstycken, santokuknivar som används på samma sätt som en kockkniv och ostronknivar som tar sig in i de tuffaste av skal.

Köttyxa från Global.

Specialknivar för olika ändamål

Den breda och tunga köttyxan är utmärk för att hantera stora köttstycken där kocken behöver kunna hacka sig genom ben och brosk. När det är dags att dela en hel kyckling eller stycka ett större stycke biff är detta kniven du ska sträcka dig efter, köttyxan gör sig också väl när du ska dela en härligt saftig vattenmelon eller en pumpa kring halloween.

En annan specialkniv som kan vara bra att ha i köket är en mandolin. Mandolinen är perfekt när du behöver skära grönsaker eller frukt i tunna och jämntjocka skivor, till exempel när du vill göra chips eller picklad rödlök. En annan specialkniv som kan vara användbar är en korvkniv, den är speciellt utformad för att skära upp korv i tunna skivor utan att riva sönder den.

En ostkniv är också en bra specialkniv att ha i köket. Ostkniven är utformad med en skålformad egg och ett perforerat blad vilket gör det enkelt att skära genom hårda eller mjuka ostar utan att de fastnar på kniven. Och slutligen, en brännskärare eller en brännjärn som används för att bränna mönster eller texter i maten, till exempel för att skapa en fin yta på en crème brûlée eller märka en köttbit.

En annan specialkniv är sushikniven, eller sushi-yaki, som används för att skära sashimi och sushi. Knivbladet är oftast långt och smalt för att kunna skära tunna och precisa skivor av fisk eller annan råvara. Sushikniven är också utformad för att skära utan att ”rycka” i fisken, vilket kan påverka konsistensen och smaken negativt.

Specialknivar

Läs mer om knivar

Tamahagane tillverkning bilder från fabriken i Japan.

Tamahagane-stål: Hemligheten bakom de finaste japanska knivarna

Tamahagane är en typ av ädelt stål som har använts i århundraden för att skapa de finaste japanska svärden och knivar. Stålet tillverkas på ett traditionellt japanskt sätt och är känt för sin mytomspunna kvalitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka Tamahaganes historia, tillverkningsprocess och vad som gör stålet så speciellt.

Knivskola med Gibrand – Kockkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Brödkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Skalkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Filékniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Specialknivar

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.