Laga mat i gjutjärnsgryta

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Olika typer av gjutjärn

Gjutjärnsgrytan är en av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök. När du lagar mat i en gjutjärnsgryta så fördelas värmen jämnt och fint och ingredienserna får gott om tid att utveckla sina smaker fullt ut. En gjutjärnsgryta kan användas på en mängd olika sätt, det fungerar lika bra att placera den på en induktionshäll som att placera den i ugnen.

Vi har både emaljerade och icke emaljerade grytor i vårat sortiment och de har lite olika egenskaper i köket. Om du föredrar att använda en icke emaljerad gryta så rekommenderar vi varmt det robusta gjutjärnet från Skeppshult. Vid användning av en gryta med rå yta så löses en del av järnet från kokkärlet ut i maten som lagas och maten blir på så sätt naturligt järnrik. Om du vill komma åt lite extra av det nyttiga järnet så råder vi att du startar med att fräsa lite tomater och lök med några droppar olja i grytan. Syran i dessa ingredienser väcker gjutjärnet och på så sätt får du i dig upp till fyra gånger så mycket järn genom kosten i jämförelse med mat som har tillagats i ett annat kokkärl.

Rengöring

Icke emaljerade gjutjärnsgrytor skall endast rengöras med varmt vatten, undvik diskmedel. Du kan läsa med om hur du tar hand om din gjutjärnsgryta här.

Rekommendation

Om du istället föredrar emaljerade gjutjärnsgrytor så rekommenderar vi de klassiskt utformade grytorna från Le Creuset eller Järnverket. Dessa grytor är lättare att rengöra och släpper inte ut lika mycket järn vid upphettning, detta kan vara bra i rätter där du inte vill att järnsmaken från grytan skall följa med i den färdiglagade rätten. Det är över lag lättare att ta hand om en emaljerad gryta då du inte behöver bränna in den på samma sätt som en icke emaljerad.

Förslag

Om du önskar att använda din gjutjärnsgryta för uppläggning och display på exempelvis din frukostbuffé så är en emaljerad gryta att föredra. I det fall du vill servera rätter så som en lasagne, à la minute vid bordet så ter sig ett icke emaljerat serveringskärl väl.

Produkter av gjutjärn

Lär dig mer om gjutjärn

Resan från järntacka till gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Ett hantverk som gått i arv över generationer

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Såhär tar du hand om din gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Laga mat i gjutjärnsgryta

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.