Matuppläggning med Poon
Häng med Filip Poon och lär dig mer om kreativa tallriksuppläggningar! I det här stycket så visar Filip fyra vackra variationer på matuppläggning som vi hoppas att du kan få användning av när du sätter din meny, eller behöver en liten kreativitetsboost i köket!
Uppläggning & kreativitet
Mat är mer än bara god smak och härlig doft, vi själva och våra gäster äter med ögonen också. Om maten ser snygg, delikat och aptitlig ut så har köket lyckats med sitt uppdrag. Plating är en viktigt del av upplevelsen som vi skapar för våra gäster och genom ett fint matupplägg så får kocken en chans att visa sin kreativitet.
En matfantast som alltid tar tillfället att arbeta lite extra med matuppläggningen är matlagningsinspiratören Filip Poon. Han förklarar att han ser sig själv som en kreativ karaktär och att själva matuppläggningen ger honom en möjlighet leva ut sin skaparglöd.
”– Jag försöker tänka i olika dimensioner. Höjd är ett sätt att skapa intresse. Du vill inte att rätten ska ligga platt på tallriken. Ju fler lager, desto mer intresserat blir ögat,” menar Filip.
Platingutrustning
Paletter, pincetter, skedar och spritspåsar – plating handlar i mångt och mycket om precision och finlir. Se till att du förser dig med redskap som kan hjälpa dig att lägga alla bitar på plats på tallriken.
Tips och trix för att lyfta din maträtt till nästa nivå: Hur enkel maträtt kan presentera som en festmåltid
Ett par extra minuter i köket kan göra mycket när det gäller presentationen av en maträtt, vare sig du lagar husmanskost eller en festmåltid så kan ett smakfullt upplägg ta din maträtt till nya höjder.
Maträtten som skall läggas upp idag är en vackert rosafärgad röding som serveras med en grön puré samt fintärnade brynta grönsaker. Därutöver har han gjort i ordning garnering i varierande färger, former och konsistens. Garneringen verkar som extra komponenter till rätten för att lyfta den till nästa nivå och består av bland annat färska örter, smakfullt skurna grönsaker och krasse.
”-Maträtten skall stå ut från den ljusa tallriken”, berättar Filip. ”-Var inte rädd för färger! Jag älskar att arbeta med rädisor. Förutom fin färg tillför de också en härlig pepprighet till dina rätter”, säger han.
Det finns en uppsjö av tekniker och utrustning som man kan använda sig av när det gäller matupplägning. Om du vill få mer tips och trix av Filip så kan du besöka hans hemsida här.
Fyra vackra upplägg
1. Tallriksmodellen
Klassisk och korrekt! Tallriksmodellen är framtagen av Livsmedelsverket och innebär att du delar in din tallrik i tre ”tårtbitar”: en med protein, en med vitaminer/mineraler och en med kolhydrater. Det är ett sätt att hålla koll på att du får i dig alla nödvändiga näringskällor, men också en populär uppläggningsteknik. Arbeta gärna med kontrasterande färger och höjd för att skapa intresse. Maten läggs på tre eller mer separata ställen på tallriken.
2. Asymmetrisk uppläggning
När det kommer till plating finns det ingen anledning att eftersträva symmetri. Raka linjer, jämna tal och perfekt balans är tråkigt. Ett sätt att fånga blicken är att lägga tyngdpunkten, i det här fallet fisken, lite till vänster om mitten och sedan bygga vidare din rätt därifrån. På så vis skapar du en ”riktning” i rätten. Ögat kommer automatiskt börja att läsa av den från vänster, det vill säga från fisk till grönsaker och slutligen till sås.
3. Lekfull uppläggning
Vill du släppa loss din inre Picasso? Då är en lekfull uppläggning något för dig! Här är det fritt fram att experimentera med färger, former och storlekar. Filip har exempelvis jobbat med cirklar i olika storlekar som han bryter av med rektangulära fiskbitar. Ett annat tips är att tänka i ojämna antal när du lägger upp. Dekorera med tre zucchinisnurror hellre än två och sju högar med puré hellre än åtta, så gör du tallriken mer tilltalande.
4. Landskapsmodellen
Det här är en uppläggningsteknik som, likt den lekfulla varianten, ger gott om spelrum för kreativitet. Tanken är att den färdiga tallriken ska påminna om en landskapsmiljö. Hur du kommer dit är upp till dig. Filip utgår från en bädd av grön puré och jobbar sig sedan uppåt, lager för lager. För att skapa variation i landskapet använder han sig av olika texturer och kontrasterande färger.
Produkter för matuppläggning
Mer inspiration
Smør Clothing – Hållbar skandinavisk design hos Gastróma
Vi på Gastróma är glada över att kunna presentera ett nytt spännande varumärke i vårt sortiment – Smør Clothing. Smør är ett skandinaviskt klädmärke som kombinerar stil, funktion och hållbarhet i sin design.
Upptäck RiceKnife® – Kvalitetsknivar för den moderna köksmästaren
Se vårt senaste superhäftiga tillskott i sortimentet – de exceptionella knivarna från RiceKnife®. Som en leverantör av högklassig restaurangutrustning är vi alltid på jakt efter varumärken som delar vår passion för kvalitet och hantverk, och RiceKnife® är inget undantag.
Bryggmetoder – Hur du brygger den perfekta espresson
Del 3 i vår Baristakurs-serie.
Välkommen till vår baristakurs
En grundläggande kurs om kaffe där vi djupdyker i konsten att brygga en riktigt god kopp espresso.
Hur fungerar en espressomaskin? – Guide för baristor
Del 2 i vår Baristakurs-serie.
Kaffets värld – Från böna till kopp
Del 1 i vår Baristakurs-serie.
Case Study: Stage Social Club
Stage Social Club har etablerat sig som en av Borås mest eftertraktade nattklubbar genom en perfekt kombination av stil och nytänkande. Upptäck hur Gastrómas expertis och flexibla lösningar har bidragit till att förverkliga denna vision och skapa en unik gästupplevelse.
Gastróma introducerar E1 Prima
En ny upplevelse av espresso – upptäck E1 Prima. E1 Prima är en mångsidig och stilfull kaffemaskin som öppnar dörren till ett helt nytt sätt att njuta av och uppleva kaffe.
Case Study: Noosh Dining – Att förverkliga en dröm
Noosh Dining har snabbt blivit en av Borås mest eftertraktade restauranger, berömd för sin stiliga inredning och utsökta sydamerikanska mat. Vi är stolta över att ha haft äran att stödja dem under resans gång, där vår expertis inom restaurangkonsultation och projektering har bidragit till att förverkliga deras vision.
Case Study: Ölbaren i Borås – Ett produktivt samarbete
När den anrika lokalen vid Stora Torget i Borås återigen fylldes av liv med öppningen av Ölbaren, markerade det kulmen på ett spännande samarbete mellan vår expertis och en passion för förstklassig öl.
Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.