Resan från järntacka till gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Besök på Skeppshults gjuteri i Småland

Det är en solig vårdag och vi har just kört en ordentlig omväg på små smala grusvägar genom det Småländska skogslandskapet när vi rullar in på parkeringen till det lilla gjuteriet i Skeppshult. I dörren möter vi möter Pelle Lönnäng som välkomnar oss med en nybrygd kopp kaffe. Vi sitter ned tillsammans och Pelle börjar berätta om Skeppshult, hantverket och om bygdens historia.

Här i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år, verksamheten på denna plats startade redan 1906. Skillnaden på verksamheten idag i jämförelse med då är att nu producerar Skeppshult inte endast till den lokala marknaden här i Sverige utan produkterna har också hittat en marknad annorstädes. Stora mängder av produktionen går på export till kvalitetsmedvetna kunder runt om i världen, inte bara i Europa men också i Amerika och i Asien.

Efter vårt samtal beger vi oss in i fabriken där ljudet från maskinerna dånar, en doft av varmt järn hägrar i luften och på lastbryggan ligger en stapel med järntackor redo för smältning. Läs mer om produktionsprocessen här.

Om du vill läsa mer om Skeppshults gjuteri så är du välkommen att besöka deras hemsida här.

Produkter från Skeppshult

Lär dig mer om gjutjärn

Resan från järntacka till gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Ett hantverk som gått i arv över generationer

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Såhär tar du hand om din gjutjärnspanna

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.

Laga mat i gjutjärnsgryta

På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.