Riesling

Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat? 

Riesling serveras med en pizza bianco fungi.

Riesling – en fruktig och anpassningsbar druva

Riesling är en druva som har en unik förmåga att uttrycka terroiren där den odlas, och därför finns det en stor variation av smaker och stilar bland Rieslingviner från olika regioner runt om i världen. De mest kända Rieslingvinerna kommer från Tyskland, men det finns också fantastiska Rieslingviner från Österrike, Frankrike, Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA.

Riesling är en druva som kan ge viner i alla stilar, från torra och lätta till söta och tunga. Det är därför viktigt att välja rätt Rieslingvin beroende på vad du planerar att äta. Ett bra sätt att avgöra om en Rieslingvin är torr eller söt är att titta på alkoholhalten. Generellt sett har torra Rieslingviner en högre alkoholhalt, medan söta Rieslingviner har en lägre alkoholhalt.

Förutom att Rieslingviner passar utmärkt till fisk, skaldjur och sallad så kan de också vara ett utmärkt val till rätter som innehåller smör och grädde, som till exempel krämiga soppor och såser. Den höga fruktsyran i Rieslingviner balanserar upp fetthaltiga rätter och gör att smakerna kommer till sin rätt.

När det gäller kryddiga rätter från det asiatiska köket så passar söta Rieslingviner utmärkt till mat som innehåller hetta och syra. De söta smakerna i vinet dämpar kryddigheten i maten och ger en fin balans. Rieslingviner passar också utmärkt till mexikanska rätter som tacos och quesadillas, där de söta smakerna i vinet bryter av mot den salta och kryddiga maten.

Så, oavsett vilken stil eller smak av Rieslingvin du föredrar, finns det alltid en passande rätt att kombinera den med. För att få ut det mesta av en Riesling rekommenderas det att servera den vid en temperatur på cirka 10-12 grader Celsius, då kommer smakerna och aromerna att framhävas på bästa sätt.

Matcha med:
• Fisk- och skaldjursrätter (torr Riesling)
• Vegetariskt (torr Riesling)
• Asiatisk mat (söt Riesling)
• Mexikanskt och indiskt (söt Riesling)

Det perfekta glaset för servering av Riesling

Riesling/Zinfandel, 2-pack
Druvspecifikt vinglas för Riesling/Zinfandel från Riedels serie Veritas.

Det här glaset är unikt eftersom det passar till både vita och röda viner. Kupans långsmala form och slutna öppning balanserar syran i vita viner genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar det till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, som till exempel Zinfandel och Chianti.

Fler vinglas från Riedel

Läs mer om vin & mat

Nima Ramezankhani Vinexpert

Upptäck en värld av vin med Nima Ramezankhani

Utforska vinets kultur och lär dig hur man bäst kan kombinera vin med mat. Med Nimas passion och expertis vid din sida finns det ingen gräns för hur mycket du kan upptäcka i vinets fascinerande värld.

Välkomponerade vin- & matupplevelser i fokus

Vad ska du servera med en mustig Zinfandel? Till en smörig Chardonnay, somrig Rosé eller en frisk Champagne? Vi ger dig tips på hur du matchar rätt maträtt till rätt vin!

Sauternes

Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en grön druva med ursprung i Loiredalen i Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.

Rosévin

”Rosévin funkar till allt, men passar till inget” hette det förr. Nu vet vi bättre! Rosé är ett fantastiskt matvin och ibland det enda rätta att ha i glaset.

Chardonnay

Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.

Cabernet Sauvignon

Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!

Champagne

Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.

Riesling

Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat? 

Zinfandel

Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.