Sauternes

Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.

Sauternes och en klassik tiramisu.

Av druvan Sauternes görs en unik och sällsynt dryck som är oöverträffad vid kombination med desserter. Tillverkat i Bordeaux-regionen i Frankrike, är detta dessertvin känt för sin intensiva sötma och komplexa smaker, vilket gör det till en favorit bland vinälskare världen över.

För att göra detta vin, används druvsorterna Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle som odlas på speciella vinrankor som utsätts för botrytis cinerea, eller ädelråte, vilket hjälper till att koncentrera sockret i druvorna och ge vinet dess unika smak.

Efter första sippen så lever sig vinet kvar på paletten under flera minuter. Sötman i vinet är en bidragande faktor till att vinet med fördel kan lagras under väldigt långa perioder. Det finns vintage varianter av Sauternes på marknaden som vid rätt lagringsförhållanden har potential att lagras i över ett sekel.

De komplexa och mogna smakerna i detta vin gör det till en obesegrad mästare vid kombination med en uppsjö desserter. Servera Sauternes med en cheesecake, en tiramisu, eller varför inte till en panacotta.

Matcha med:
• Krämiga desserter
• Friska bär
• Mörk choklad

Det perfekta glaset för servering av Sauternes

Sauternes, 1-pack
Dessertvinsglas från Riedels serie Sommeliers.

Det här vinglaset passar perfekt till Sauternes eller liknande typer av dessertvin. Den droppformade kupan balanserar de söta vinerna genom att förstärka aromerna och den friska syran.

Fler vinglas från Riedel

Läs mer om vin & mat

Nima Ramezankhani Vinexpert

Upptäck en värld av vin med Nima Ramezankhani

Utforska vinets kultur och lär dig hur man bäst kan kombinera vin med mat. Med Nimas passion och expertis vid din sida finns det ingen gräns för hur mycket du kan upptäcka i vinets fascinerande värld.

Välkomponerade vin- & matupplevelser i fokus

Vad ska du servera med en mustig Zinfandel? Till en smörig Chardonnay, somrig Rosé eller en frisk Champagne? Vi ger dig tips på hur du matchar rätt maträtt till rätt vin!

Sauternes

Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en grön druva med ursprung i Loiredalen i Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.

Rosévin

”Rosévin funkar till allt, men passar till inget” hette det förr. Nu vet vi bättre! Rosé är ett fantastiskt matvin och ibland det enda rätta att ha i glaset.

Chardonnay

Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.

Cabernet Sauvignon

Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!

Champagne

Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.

Riesling

Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat? 

Zinfandel

Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.