Zinfandel
Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.
Zinfandel – En allsidig druva
Zinfandel är en druva som har blivit alltmer populär de senaste åren, och med goda skäl. Den är ovanlig eftersom den kan användas i flera olika typer av vin, vilket ger en stor variation i smak och stil. Zinfandel är särskilt förknippad med Kalifornien, där det produceras ett mjukt, smakrikt rött vin som är mycket omtyckt.
För att få fram den karaktäristiska smaken i Zinfandelvinet är det vanligt att druvorna får hänga kvar på klasen under en längre tid än andra druvor. Ibland får de till och med mogna över sin peak, vilket ger vinet en hög alkoholhalt och en intensiv fruktsötma. Detta ger en unik smakupplevelse som är svår att hitta i andra viner.
Zinfandelvin passar bäst med rött kött, och är särskilt gott i grillad form. Burgare, biff, korv, ribs och lammracks är alla utmärkta matchningar med Zinfandelvin. Men det betyder inte att det inte går att kombinera med vegetariska rätter. Så länge du väljer rökiga, kryddiga, söta eller starka smaker som kompletterar vinet kan du få en fantastisk smakupplevelse. Prova till exempel en grillad aubergine med kryddor och en sötsyrlig BBQ-sås.
Oavsett hur du serverar det är Zinfandel ett vin som kommer att ge en unik smakupplevelse och en höjdpunkt till alla måltider.
Matcha med:
• Grillat i alla former
• Nötkött, anka eller lamm
• Kryddiga korvar
• Hamburgare & Tacos på högrev
Det perfekta glaset för servering av Zinfandel
Fler vinglas från Riedel
Läs mer om vin & mat
Upptäck en värld av vin med Nima Ramezankhani
Utforska vinets kultur och lär dig hur man bäst kan kombinera vin med mat. Med Nimas passion och expertis vid din sida finns det ingen gräns för hur mycket du kan upptäcka i vinets fascinerande värld.
Välkomponerade vin- & matupplevelser i fokus
Vad ska du servera med en mustig Zinfandel? Till en smörig Chardonnay, somrig Rosé eller en frisk Champagne? Vi ger dig tips på hur du matchar rätt maträtt till rätt vin!
Sauternes
Ett smakrikt, sött vin med en blandning av de tre druvsorterna Sémillon, Muscadelle och Sauvignon Blanc. Med toner av honung, persikor, torkad frukt och med en subtil nötighet som rör sig genom vinet gör sig ett glas Sauternes sig utmärkt till desserten.
Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc är en grön druva med ursprung i Loiredalen i Frankrike. Idag odlas druvan över hela världen och Nya Zeeland brukar ibland kallas för Sauvignon Blancs andra hem. Vinerna skiljer sig något i stil beroende på odlingsland. Gemensamt för dem alla är en frisk och aromatisk karaktär.
Rosévin
”Rosévin funkar till allt, men passar till inget” hette det förr. Nu vet vi bättre! Rosé är ett fantastiskt matvin och ibland det enda rätta att ha i glaset.
Chardonnay
Syrligt och krispigt, fylligt och fatlagrat – Chardonnay kommer i en rad olika stilar. Vi hjälper dig att matcha rätt maträtt med rätt vinflaska.
Cabernet Sauvignon
Druvan Cabernet Sauvignon ger ett mångfacetterat vin som går utmärkt att kombinera med en mängd olika smaker och maträtter. Här får du tips på hur du kan kombinera Cabernet Sauvignon med mat!
Champagne
Härliga bubblor till maten – absolut! Denna fantastiska måltidsdryck för livsnjutaren kan matchas med allt ifrån skaldjur till getost och äkta Napolitansk pizza.
Riesling
Torra och friska såväl som söta och fruktiga. Riesling kommer i en rad olika stilar och smaker. Men vilken typ av Riesling ska du välja till vilken typ av mat?
Zinfandel
Mat och rödvin är två av livets stora njutningar. Men vilken maträtt ska du välja till just Zinfandel? Vi tipsar om några kombinationer som inte kan bli fel.
Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.