Ett hantverk som gått i arv över generationer
På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.
Följ med till gjuteriet
Kunskapen om hur man gjuter järn från tacka till färdig panna är ett hantverk som har gått i arv över generationer. Det är en konst som kräver både skicklighet och precision, och som kräver många års erfarenhet för att bemästra. När Gastróma besöker gjuteriet så tar gjutmästaren på Skeppshults gjuteri, med sin långa erfarenhet och expertis, en kort paus från induktionsugnen för att visa oss hur processen går till. Han börjar med att förklara hur järnet värms upp till den rätta temperaturen i induktionsugnen, och hur det sedan hälls över i formen för att skapa den färdiga produkten. Han visar oss också hur han använder olika verktyg och tekniker för att få järnet att fylla formen på rätt sätt och för att säkerställa att det blir en högkvalitativ produkt. Genom att få se detta hantverk på nära håll kan man verkligen uppskatta den tid och det engagemang som krävs för att skapa en handgjord panna av järn.
Upphettning – från järn till panna
Det hela inleds med tackjärnet som hettas upp till en temperatur på 1500 grader i en massiv induktionsugn. Induktionsugnen är speciellt utvecklad för att hantera höga temperaturer och för att ge järnet en jämn och kontrollerad uppvärmning. Järnet är placerat i ugnen och värms upp med hjälp av elektromagnetiska vågor, som genererar värme direkt i järnet.
Det glödande, heta gjutjärnet skapas genom en intensiv uppvärmning som är absolut nödvändig för att den färdiga produkten skall hålla den standard som krävs av en Skeppshults produkt. Järnet måste värmas upp till rätt temperatur för att det ska bli mjukt och formbart, samt för att det ska kunna fylla formen på rätt sätt. Temperaturen är noga kontrollerad och övervakad för att säkerställa att järnet värms upp till precis rätt temperatur.
Vid 1500 grader är järnet smidigt och redo att hällas över i formen. Gjutmästaren tar det glödande järnet och häller det över i formen.
Gjutning & avsvalning
När järnet har nått precis rätt temperatur, hälls det av gjutmästaren för hand ned i specialgjorda sandformar. Dessa formar är gjorda för att klara av den extrema temperaturen och består av två delar med specialsammansatt sand som pressas ihop under flera tons tryck. Den specialsammanställda sanden ger formen den hårdhet och stabilitet som krävs för att klara den höga temperaturen och för att forma det smälta gjutjärnet. Denna teknik är känd som sandgjutning och är en viktig del av processen för att skapa högkvalitativa produkter.
Nästa steg i processen är avsvalning. Det tar flera timmar för sandformen att svalna till en hanterbar temperatur och det är först då man kan slå den itu och se resultatet av gjutningen. Här sorteras endast de gjutjärnsprodukter som klarar kvalitetskontrollen ut för vidare behandling. Sandformen kan bara användas en endaste gång och just därför blir varje ny gjutning unik. Detta är en stor bidragande faktor till exklusiviteten i Skeppshults produkter. Efter varje gjutning återvinns sanden för att kunna användas igen i nästa gjutning. Denna återvinning bidrar till att minska miljöpåverkan och hålla kostnaderna nere.
Sammantaget är processen för att gjuta järn från tacka till färdig panna en komplex och tidskrävande process som kräver hög precision och skicklighet. Men resultatet är en unik och högkvalitativ produkt som kommer att vara en prydnad i vilket kök som helst.
Slipning, svarvning & ytbehandling
Efter att gjutningsprocessen är avklarad så rullar järntackan som nu blivit panna in i behandlingssalen för slipning, bottensvarvning och blästring.
Gjutjärnet från Skeppshult är designat in i minsta detalj för att klara av att hantera mycket höga temperaturer. Metall utvidgas naturligt vid upphettning därav är botten på pannorna avsiktligt svarvade konkava. Således blir pannorna inte helt runda i botten när de är varma.
När slipning och svarvning är gjort så bränns gjutjärnet in för första gången, detta görs med lokal rapsolja från Österlen. Inbränningen har en skyddande effekt på järnet och bidrar till en helt naturlig non-stick stekyta.
Att bränna in en gjutjärnspanna med rapsolja kan med fördel göras också hemma eller i restaurangköket bland emellanåt för att pigga upp en panna som har varit med ett tag. Lär dig hur du tar hand om din gjutjärnspanna här.
Inspektion
Till sist så skruvas handtaget på och Skeppshults logotyp bränns in som ett kvitto på kvalitet. Vid varje steg i processen så synas gjutgodset för att säkerställa att det lever upp till Skeppshults höga kvalitetsstandard, allt för att kunden skall få den bästa möjliga pannan. Den produkt som inte klarar inspektionen sorteras ut och återanvänds i nästa gjutjärnssmälta, varpå den blir till en helt ny panna.
Gjutjärnet är nu redo för packning och leverans!
Produkter från Skeppshult
Lär dig mer om gjutjärn
Resan från järntacka till gjutjärnspanna
På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.
Ett hantverk som gått i arv över generationer
På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.
Såhär tar du hand om din gjutjärnspanna
På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.
Laga mat i gjutjärnsgryta
På Skeppshults gjuteri i Västbo härad så har man traditionsenligt gjutit järn i över 100 år. Av materialet gjutjärn så skapar man ett av de mest mångsidiga kokkärlen i ditt kök.