Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Grönsakskniven

Grönsakskniven är kockens bästa vän när det kommer till att skära grönsaker och rotfrukter i raka och vackra snitt. Kniven karaktäriseras med sitt höga blad och med sin korta spets, dessa attribut skapar en mycket fin kontroll och styrning för användaren. Skär du grönsaker med tekniker så som julienne eller brunoise så är det en grönsakskniv du skall använda.

Den korta spetsen på grönsakskniven gör att den är perfekt för att arbeta runt och skära bort oönskade delar av grönsakerna, som exempelvis stammar och frön. Dessutom är den utformad för att skära genom hårda och mjuka grönsaker med lätthet, vilket gör den till ett oumbärligt verktyg för en kock. Det höga bladet ger också tillräckligt med utrymme för att dina fingrar ska kunna skyddas från det skarpa bladet.

Santokukniven, som härstammar från Japan, är en populär allroundkniv som används för att hacka, skiva och tärna grönsaker, kött och fisk. Knivbladet på en santokukniv är vanligtvis bredare än en kockkniv och har en liten klyfta i bladet för att hindra mat från att fastna. Det här ger användaren ett smidigt och effektivt skärverktyg som kan användas för en mängd olika matlagningsmoment.

Grönsakskniven från Global.

Santoku-kniven

Santoku-kniven, som här beskrivs, härstammar från Japan och är en mångsidig kökskniv som fungerar bra för både grönsaker och kött. Utöver dess lätt rundade blad och höga höjd är dess blad vanligtvis också något kortare än en traditionell kockkniv. Detta gör att den är lättare att hantera och ger dig mer kontroll när du skär mindre matvaror som exempelvis vitlök eller örter.Santoku-kniven har blivit alltmer populär utanför Japan på senare år, eftersom den kombinerar egenskaper från både en kockkniv och en grönsakskniv.

Fakta om grönsakskniven

En grönsakskniv är en mångsidig kniv som är speciellt utformad för att skära grönsaker och rotfrukter i raka och fina snitt. Med en grönsakskniv kan du exempelvis:

Grönsakskniven är en mycket användbar kniv som gör att du kan skära grönsaker och rotfrukter på ett snyggt och precist sätt, vilket i sin tur gör att dina rätter både ser och smakar bättre.

Grönsaksknivar

Läs mer om knivar

Tamahagane tillverkning bilder från fabriken i Japan.

Tamahagane-stål: Hemligheten bakom de finaste japanska knivarna

Tamahagane är en typ av ädelt stål som har använts i århundraden för att skapa de finaste japanska svärden och knivar. Stålet tillverkas på ett traditionellt japanskt sätt och är känt för sin mytomspunna kvalitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka Tamahaganes historia, tillverkningsprocess och vad som gör stålet så speciellt.

Knivskola med Gibrand – Kockkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Brödkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Skalkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Filékniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Specialknivar

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.