Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Grönsakskniven
Grönsakskniven är kockens bästa vän när det kommer till att skära grönsaker och rotfrukter i raka och vackra snitt. Kniven karaktäriseras med sitt höga blad och med sin korta spets, dessa attribut skapar en mycket fin kontroll och styrning för användaren. Skär du grönsaker med tekniker så som julienne eller brunoise så är det en grönsakskniv du skall använda.
Den korta spetsen på grönsakskniven gör att den är perfekt för att arbeta runt och skära bort oönskade delar av grönsakerna, som exempelvis stammar och frön. Dessutom är den utformad för att skära genom hårda och mjuka grönsaker med lätthet, vilket gör den till ett oumbärligt verktyg för en kock. Det höga bladet ger också tillräckligt med utrymme för att dina fingrar ska kunna skyddas från det skarpa bladet.
Santokukniven, som härstammar från Japan, är en populär allroundkniv som används för att hacka, skiva och tärna grönsaker, kött och fisk. Knivbladet på en santokukniv är vanligtvis bredare än en kockkniv och har en liten klyfta i bladet för att hindra mat från att fastna. Det här ger användaren ett smidigt och effektivt skärverktyg som kan användas för en mängd olika matlagningsmoment.
Santoku-kniven
Santoku-kniven, som här beskrivs, härstammar från Japan och är en mångsidig kökskniv som fungerar bra för både grönsaker och kött. Utöver dess lätt rundade blad och höga höjd är dess blad vanligtvis också något kortare än en traditionell kockkniv. Detta gör att den är lättare att hantera och ger dig mer kontroll när du skär mindre matvaror som exempelvis vitlök eller örter.Santoku-kniven har blivit alltmer populär utanför Japan på senare år, eftersom den kombinerar egenskaper från både en kockkniv och en grönsakskniv.
Fakta om grönsakskniven
En grönsakskniv är en mångsidig kniv som är speciellt utformad för att skära grönsaker och rotfrukter i raka och fina snitt. Med en grönsakskniv kan du exempelvis:
- Skära grönsaker i tunna skivor eller strimlor för sallader och wokrätter.
- Hacka grönsaker fint till exempelvis grytor, soppor och såser.
- Skära rotfrukter i jämnstora bitar för ugnsrostning eller för att koka i en soppa eller gryta.
- Skära grönsaker och rotfrukter i små kuber för till exempel salsor, salsa verde eller guacamole.
- Skära grönsaker och rotfrukter i tunna och långa julienne-strimlor för att använda som garnering på rätter eller i sallader.
- Skiva grönsaker och rotfrukter för att använda i gratänger eller lasagner.
Grönsakskniven är en mycket användbar kniv som gör att du kan skära grönsaker och rotfrukter på ett snyggt och precist sätt, vilket i sin tur gör att dina rätter både ser och smakar bättre.
Grönsaksknivar
-
Global Global G-5, grönsakshacka, 180 mm
1 490 kr -
Tamahagane Grönsakshacka ”San”, 160 mm
1 725 kr -
Yaxell Grönsakshacka ”Zen”, 165 mm
2 389 kr -
Hendi Hackkniv, (l) 215 mm
Från 209 krVälj Den här produkten har flera varianter. De olika alternativen kan väljas på produktsidan -
Hendi Japansk Nakiri-kniv
399 kr -
RiceKnife® Slaktarkniv/Klyvkniv i Damaskusstål – Be a Shark I. Limited Edition
3 099 kr
Läs mer om knivar
Tamahagane-stål: Hemligheten bakom de finaste japanska knivarna
Tamahagane är en typ av ädelt stål som har använts i århundraden för att skapa de finaste japanska svärden och knivar. Stålet tillverkas på ett traditionellt japanskt sätt och är känt för sin mytomspunna kvalitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka Tamahaganes historia, tillverkningsprocess och vad som gör stålet så speciellt.
Knivskola med Gibrand – Kockkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Brödkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Skalkniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Filékniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Knivskola med Gibrand – Specialknivar
Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.
Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.