Knivskola med Gibrand – Filékniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Filékniven

Varesig du skall filéa en laxsida eller putsa en redig oxfilé så kommer filékniven till sin rätt, med sitt långa och smala knivblad skär du eggen rakt och felfritt genom råvaran. Filékniven har antingen ett styvt eller flexibelt blad, det styva bladet återkommer ofta bland japanska knivar, i Sverige föredrar vi istället de flexibla knivarna som är utmärkta att använda när du ska ta bort skinnet på exempelvis en fisk.

Filékniven är en nödvändig kniv i köket för att kunna skära perfekta skivor av fisk och kött. Det smala bladet på filékniven gör att den är perfekt för att skära genom tunna och mjuka delar av råvaror utan att förstöra strukturen. Filéknivar finns i olika storlekar och former, men gemensamt för dem är att de är avsedda för filéering och trimning av råvaror.

Det finns olika typer av filéknivar beroende på bladets styvhet och form. De flesta svenska filéknivar har ett flexibelt blad, vilket gör dem lämpliga för att avlägsna skinnet från fisk eller för att skära genom tunna skivor av kött. De japanska filéknivarna har istället ofta ett styvt blad, vilket gör dem mer lämpade för att filéera fisk med mycket ben och en fast struktur.

Använd filékniven med rätt teknik

För att använda filékniven på rätt sätt är det viktigt att ha rätt teknik och hålla kniven riktigt vass. En slö kniv kan orsaka skador på råvarorna och leda till att de inte ser lika vackra ut på tallriken. Genom att använda filékniven på rätt sätt och hålla den vass kan du få ut det mesta av råvarorna och lyfta dina maträtter till nya höjder.

Längden på filéknivarna som du hittar på Gastróma är mellan 160 mm till 270 mm och de passar olika bra för olika produkter. Det långsmala bladet ser till att du kan lägga snitt med stor precision och den korta bladhöjden är speciellt smidig när du behöver komma åt ordentligt vid putsning av fisk.

Filéknivar

Läs mer om knivar

Tamahagane tillverkning bilder från fabriken i Japan.

Tamahagane-stål: Hemligheten bakom de finaste japanska knivarna

Tamahagane är en typ av ädelt stål som har använts i århundraden för att skapa de finaste japanska svärden och knivar. Stålet tillverkas på ett traditionellt japanskt sätt och är känt för sin mytomspunna kvalitet. I den här artikeln kommer vi att undersöka Tamahaganes historia, tillverkningsprocess och vad som gör stålet så speciellt.

Knivskola med Gibrand – Kockkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Brödkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Skalkniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Filékniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Grönsakskniven

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Knivskola med Gibrand – Specialknivar

Helsingborgsbördige Sebastian Gibrand är en av de bästa kockarna i Sverige. I denna knivguide visar han hur du använder olika knivtyper på rätt sätt.

Inlägget är publicerat i samarbete med Sundqvist Agenturer.